Voetgangersbrug over De Schelde: slecht beton, opening uitgesteld.

Op 28 januari 2018

Het probleem is echter groter en iets anders dan op de gemeenteraad gemeld!

Officiële uitleg in de gemeenteraad van 25-1-2018: Ten gevolge van een uitzakking bij de betonstorting tijdens de aanleg van een pijler is de brug niet veilig genoeg. Dit moet herdaan, minstens hersteld worden.

Hoe komt het dat de bouwheer dit niet direct heeft opgemerkt en het nodige heeft laten doen??

Het tijdsverlies hierdoor is niet in te schatten!

Maar bij eigen, nader onderzoek is het probleem veel groter en toch iets anders!

Immers, bij 3 pijlers is een 6tal centimeter gezakt met afbrokkelen van de onderkant van het loopvlak tot gevolg. De andere pijlers werden met spoed uitgegraven en gestabiliseerd. Wat men met de 3 gezakte pijlers gaat doen is nog niet duidelijk. Het herstel van de onderzijde van het loopvlak is eenvoudig, het uitgraven en stabiliseren is dit ook, maar wat met de verzakking van 6 cm? Wat is het effect op het loopvlak op langere termijn? Wat bij belasting? Kan hier geen plasvorming met in de winter ijsvorming en gladheid ontstaan of is de helling nog genoeg? Zullen er geen barstjes in het beton komen als het loopvlak van het aangetaste deel toch iets zakt met waterinsijpeling, vorstschade en vroegtijdig verbrokkeling van het beton als gevolg? Is afbreken van deze 3 pijlers niet de veiligste optie? Deze vragen kunnen alleen door een deskundige beantwoord worden.

Zijn er dan geen grondsonderingen gebeurd? Op welke plaatsen, hoe diep? Men ligt immers langs De Schelde, dus moet een met deze materie vertrouwd architect en studiebureau het effect hiervan kunnen inschatten. Wat is er fout gelopen? Dit is duidelijk geen gevolg van een verkeerd storten van beton, graag klaarheid! De gemeente moet dit in elk geval strikt opvolgen en de oplossingen met hun mogelijke gevolgen evalueren.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is