Programma 2024

Hier vindt u onze programmapunten. 

Nederlands: de snelweg naar integratie

Zoals in de Denderstreek is de niet-Europese immigratie in Wetteren fors toegenomen. Het indammen ervan is het werk van de federale regering. Als gemeente kunnen we wel de integratie van de immigranten die hier wonen sterk bevorderen. Dat doen we in de eerste plaats door steeds kennis van het Nederlands als vereiste te stellen. De sociale dienstverlening moet volledig in het Nederlands verlopen zodat immigranten een stimulans krijgen om onze taal te leren.

Sociaal beleid

In het sociaal beleid zien we speerpunten voor jong en oud. De toestand in het gemeentelijk rusthuis is erbarmelijk door een tekort aan personeel en verouderde infrastructuur. De gemeente moet een plan uitwerken om deze situatie aan te pakken, bijvoorbeeld door zich te spiegelen aan de werkwijze van het rusthuis “den Anker” in Serskamp. In de kinderopvang moet gezorgd worden voor voldoende plaats voor iedereen. Voor de naschoolse opvang moeten de scholen zelf hun verantwoordelijkheid opnemen. Ook dierenwelzijn verdient onze volledige aandacht. We moeten zorgen voor ruime en goed onderhouden loopweides, waar dieren vrij kunnen bewegen en genieten van hun natuurlijke omgeving. Gezonde dieren zijn gelukkige dieren en dat begint met de juiste zorg, ruimte en aandacht.

Lokale economie en huisvesting

Wetteren moet een bloeiend en aangenaam handelscentrum worden. Daarin speelt het circulatieplan en parkeerbeleid een grote rol, maar ook het toeristisch beleid. Wetteren moet meer de nadruk leggen op zijn ligging aan de Schelde, het “Stadje aan de Stroom”. Daarom moeten de mogelijkheden van watertoerisme aan en in de Schelde onderzocht worden. Een vernieuwd huizenpatrimonium trekt ook meer middenklassengezinnen aan. Daarom moet verkrotting en leegstand streng aangepakt worden. Voor de woonvernieuwing kan onder meer beroep gedaan worden op het voorkooprecht.

We staan voor een lik-op-stukbeleid!

Geen betutteling, maar de noodzakelijke regels moeten goed gehandhaafd worden. Overlast (bv. zwerfvuil, overmatig lawaai) moet ingeperkt worden via een getrapte benadering: eerst verwittigen, dan pas sanctioneren. De Buurt Informatie Netwerken (BIN) kunnen hier een grotere rol spelen. Gewoontes uit andere culturen zijn geen excuus voor overlast. Iedereen moet zich aan onze normen aanpassen. Drugs zijn niet alleen een gevaar voor de gezondheid van de gebruiker, maar ook een bron van overlast voor anderen. Overlast door druggebruik moet stevig aangepakt worden door samenwerking tussen scholen, ouderverenigingen en politie. 

Mobiliteit

Wetteren wordt doorsneden door de Schelde en de spoorweg. Een mobiliteitsbeleid is hier dus niet gemakkelijk. De locatie van de nieuwe Scheldebrug, met zijn voor- en nadelen, werd ons van bovenaf opgelegd. Toch blijven wij ons zeer kritisch opstellen. In elk geval moet de hinder van de werken minimaal blijven en wie onteigend wordt, moet correct vergoed worden. Een circulatieplan voor Wetteren mag niet ingegeven zijn door autopesterij maar door een evenwichtige benadering van alle vervoersmiddelen. Absolute prioriteit is een vlotte bereikbaarheid van het centrum voor onze handelaars en de levendigheid van het centrum. We bepleiten hier twee ingrepen. De knip op de Markt moet weg en in plaats daarvan kunnen er snelheidsremmende maatregelen (bv. verkeersdrempels) komen. Onder de Zeshoek moet een ondergrondse parking komen met rechtstreekse toegang tot het centrum. In het parkeerbeleid moet de tarifering eenvoudig blijven. Wij pleiten voor één tarief en afschaffi ng van de rode, gele en blauwe zones. Gratis parkeren moet voldoende lang zijn om rustig boodschappen te kunnen doen. De parking rond het station moet pendelaars toelaten hun auto een gehele dag aan redelijke tarieven te laten staan.